Dizilerde içi boş şeyler anlatmamak lazım!
`Yersiz Yurtsuz`da törelere boyun eğmeyerek kızını kurtaran bir babayı canlandıran Ferdi Tayfur `İnsanlar dizileri hayatlarına yansıtıyor. O yüzden içi boş şeyler anlatmamak lazım` diyor `..
* Müzisyen olma fikri ne zaman düştü aklınıza? Adana'da altı-yedi yaşlarında bir çocuk babası öldürüldükten sonra, yoksulluk dönemi başladığında ne hissedebilir? İçimde kaynayan bir şey var ama ben onun ne olduğunun farkında değildim.
* Nasıl farkına vardınız? Rahmetli dayım şairdi, hak aşığı dedikleri insanlardandı. Ondan etkilendim. Raj Kapoor, Avare filmiyle yıkmıştı ortalığı. İşte ben orada gördüm filmde şarkı söylendiğini; bir de Zeki Müren'in filmlerinde. Sinemayı çok seviyordum.
İLK AŞKIM SİNEMA
* Sinema yıldızı olmak mıydı hayaliniz? Evet. Ama sinema yıldızı olmak için de belli bir etrafın olması gerekiyor. Yani belli bir camianın içinde olmak lazım. Bende o yok. Adana'dayız ve bu işlerin beşiği İstanbul. Ben de sesimi kullandım.
* Müziğe nasıl başladınız? Teyzelerimin kocaları kâhya ve ustabaşı traktörcüydü. Onların yanında çalıştım. Çok mutluyduk ama ben İstanbul'a gidip plak yapmak istiyordum.
* Eskiden star nasıl patlardı? Bizim zamanımızda önce mahallenden patlarsın, sonra öbür mahalleye sıçrarsın derken şehri sararsın. Sonra o şehrin dışına çıkarsın, İstanbul'a kadar gelirsin. Şimdi hemen parlamaya bakıyorlar.
* Size 1968'den bugüne kesintisiz süren ve cam-çerçeve indiren bir sevgi var. Sizce biz sizi neden seviyoruz? Hayatın tam ortasından geldim ben. İnsanların derdine tercüman oldum. Çizgimi hiç bozmadım. Dinleyicilerime hiçbir zaman ihanet etmedim. Filmlerim arka arkaya patladığında acayip şişiriliyordum. O zaman hep kaçıyordum. Kamera önünde nasılsam arkasında da aynı adamım. Roman yazmaya çalışıyorum. Bugünlerde yoğun olduğum için uğraşamıyorum. Bunun için aramızda bir sevgi var bence.
* Bir dönem yaptığı işlerle Türkiye'yi sallayan sanatçıların dönüşlerinde yaptıkları üstlerine pek de yakışmadı... Bazı şeyler var ki isteseniz de yapamazsınız. Üzerinize yakışmaz. Bizim işimizde gaza gelmemek var. Ben bunu öğrendim. Ben bilmiyorum lafını söylemeyi öğrendim. Televizyona bakıp ben de orada olsaydım, demedim.
BEN AĞIR ADAMIM
* Hiç gaza gelmediniz mi? Benim başarılı olmamın en büyük nedenlerinden biri de budur. Ağır adam olmak.
* Yersiz Yurtsuz'a başlarken ya başaramazsan korkusu yaşadınız mı hiç? Asla. Benim içimde öyle bir öteki ben var ki, o bir kere giydi bu elbiseyi. Beni tayin eden basiretim hemen anladı hikâyeyi. O yüzden korkmak aklımdan bile geçmedi.
* Diziler eğer Güneydoğu'da çekiliyorsa mutlaka bir puşi, Kalaşnikov ya da eşkıya kıvamında insanlar oluyor. Sizin dizinizde bunlar neden yok? Biz diziyi İstanbul'dan çekmiyoruz. Gidin görün öyle bir şey yok orada. Biz ne giyiyor sak onlar da öyle giyiniyor.
* En çok izlenen 5 dizi arasına girmeyi nasıl başardınız? Hikâyenin saç ayaklarını hayatın tam ortasına kurduk. Bizim dizimizde baba, kızını başlık parasına satmıyor. Töreye kurban etmiyor.
* Sizin hikâyeniz ne yapıyor? Emrullah diye bir adamcağız var dizide, kızının töreler yüzünden öldürülmesine karşı çıkıyor. Yolunu kaybetmiş ama yılmmış. İnsanlar dizileri izleyip hayatlarına yansıtıyor. İçi boş şeyler anlatmamak lazım o yüzden.
* İzleyiciyle karşılaştığınızda nasıl tepki alıyorsunuz? Bayılıyorlar, bu da çok hoş bir şey. İnsanların gözyaşlarının akması ilk kez beni üzmüyor. Çünkü biz umut veriyoruz. Karamsarlığı ticari olarak kullanmıyoruz.
TV DAVETSİZ MİSAFİR
* Daha önce de dizi ya da program teklifi aldınız mı? Tekliflere soğuk baktım. Televizyon sinemaya benzemez. Televizyon davetsiz misafir. İstesen de istemesen de evinde. Dolayısıyla topluma bir şeyler kazandırması lazım. Biz dizimizde bunu yapıyoruz. Bütün babaların zalim olmadığını anlatıyoruz.
* Sinemaya geçecek misiniz? Şükrü Avşar'la film projemiz var. O olmazsa, Lambalı Saz adlı bir senaryo yazıyorum. Onu hayata geçirmek istiyorum.