Ferdi Tayfur Kronolojisi
Ferdi Tayfur Kronolojisi
- 1945. Doğumu (Adana – 15 Kasım)
- 1951. Babası Beyköy’lü Cumali’nin öldürülmesi (Yıllar sonra Yaktı Beni filminde (1984) babasının ismini kullanacaktır
- 1966. Askerliği (Mamak - Ankara)
- 1968. İlk 45’ligini ( Leyla/Aşkınla Beni Öldürdün-Seda Plak no:533) çıkarması
- 1971. "Huzurum Kalmadı (Yapıştı Canıma Bir Kara Sevda)" 45’ligini çıkarması (İlginçtir ki, bu dillere mars olan fakat o yıl tutmayan bu şarkıyı tam 6 yıl sonra yeniden yorumlayacak ve şarkı da hakettiği değeri bulacaktır )
- 1974. Görsev Plakçılığın sahibi Osman Görsev ile tanışması ve bir yıl sonra da ismini biraz olsun tanıtacak “Postacılar, Kır Çiçekleri, Ne Bilirdim ki, Çiçekler Açsın, Dur Dinle Sevgilim, Akşam Güneşi” 45’lik plak serilerini çıkarması
- 1974. Zamanın ünlü bayan şarkıcılarından Huri Sapan tarafından, yapımcı Atilla Alpsakarya’ya önerilmesi ve Elenor Plakçılığa transferi. Aynı yıl “Bırak Şu Gurbeti / Sevdalılar Beni Anlar” 45’ligiyle ismini biraz daha tanıtması
- 1975. Ve kopuş yılı. “Çeşme / Muhtaç Etme Beni” 45’ligi (Müzik Yönetmeni Arif Sağ) ile piyasaları alt-üst etmesi. O artık bir şöhrettir.
- 1976. İlk filmi “Çeşme”yi çevirmesi ve gişe rekorları kırması. Bu yıl aynı zamanda hayat arkadaşı olan “Necla Nazır”la tanıştığı yıldır. (Çeşme - Yönetmen. Temel Gürsu ; Oyuncular. Necla Nazır, Erol Taş) Sonraki yıllarda “Derbeder, Benim Gibi Sevenler, Batan Güneş, Yadeller, Son Sabah, Yuvasız Kuşlar, İnsan Sevince, Durdurun Dünyayı, Olmaz Olsun, Huzurum Kalmadı” gibi filmlerle, gişe rekorlarını alt-üst etmesi. Ayrıca, “Derbeder” filmi, “Türk Sinema Tarihinin en çok izlenen ve hasılat rekoru kıran filmidir"(Derbeder ; 1977 – Yönetmen. Temel Gürsu ; Oyuncular. Canan Perver, Enis Fosforoğlu, Renan Fosforoğlu, Sevda Ferdağ)
- 1977. İlk LP’si (uzuncalar – 33’lük) “Ferdi 77 – Huzurum Kalmadı” plağını çıkarması ve aynı yıl, büyük müzisyen ve eskimeyen dostu Mustafa Sayan'la tanışması.
- 1979. İlk kez, İzmir Fuarı’nda, assolist olarak, sahneye çıkması ve konseler zincirinin başlaması.
- 1980. TRT tarafından, “Orhan Gencebay” ile birlikte, “halkın beyinlerini yıkıyorlar, halkı karamsarlığa itiyorlar gerekçesiyle yasaklanması. Son 45’ligi olan “Durdurun Dünyayı / Boynu Büküğüm” plağını çıkarması.
- 1981. Elenor Plakçılıktan “İnsan Sevince” albümünü çıkarması ve ayrılması. Bu albüm, aynı zamanda SSCB (bugünkü Rusya) de basılan "ilk Türk Sanatçısı albümü oldu ve satış rekorları kırdı.
- 1982. Kendi müzik şirketi olan “ÖDEBS (Orta Doğu’nun En Büyük Sesleri) Plakçılığı” kurması ve ilk albümü “Bende Özledim”i çıkarması.
- 1985. Odeps Plakçılığın ismini, “Ferdifon Plakçılık” olarak değiştirmesi.
- 1986. “Haram Oldu” filmiyle yönetmenliğe adım atması. (Haram Oldu – Yönetmen. Ferdi Tayfur ; Oyuncular. Deniz Akbulut, Fatoş Sezer, Hüseyin Peyda, Eray Özbal, Aliye Rona, Selahattin Fırat, Sami Hazinses, Ahmet Selçuk İlkan)
- 1988. Son LP’si olan “Naz Etme / Canına Okuyacağım” albümünü çıkarması. Annesinin vefatı.
- 1989. “Allah’im Sen Bilirsin” filmiyle sinemaya veda etmesi. (Allah’im Sen Bilirsin – Yönetmen. Faruk Turgut ; Oyuncular. Meral Konrat, Tuncer Sevi, Selahattin Fırat)
- 1990. İlk Video Klibini “Bana Sor” isimli şarkısına çevirmesi.
- 1991. Müzik Yönetmenliğini kendisinin yaptığı ilk albümü olan “Bana da Şöyle / Gelirsen”i çıkarması.
- 1992. Müzik piyasalarında süren sessizliğini bozup, aynı zamanda da POP Müziğin hakimiyetine ağır bir darbe vuracak olan “Emmoğlu” şarkı ve klibini çıkarması. Aynı albümde “Geçen Yıl, Sabahçı Kahvesi” de en az “Emmoğlu” kadar ses getirdi.Albüm öyle tuttu ki, albümün ismi olan “Prangalar”dan sonra, 1993’te albüm çıkarmadı.
- 1993. Show TV’de, “Yetiş Emmoğlu” adli sosyal içerikli bir program yapması ve aynı sene içinde programı bitirmesi.
- 1996. “Bende Özledim, Huzurum Kalmadı, Derbeder, Durdurun Dünyayı, Benim Gibi Sevenler, Hapishane, Batan Güneş” gibi hit şarkılarından oluşan “Zaman Tüneli” adli klasikler serisinin ilk albümünü çıkarması. (1998 - Klasikler Arşiv 2 ; 2001 - Zaman Tüneli Arşiv 3)
- 1999. TRT tarafından, televizyon ve radyolara çıkma yasağının kaldırılması.
- 2000. Şeker hastalığı nedeniyle, ayak parmaklarının kesilmesinden, bir Türk doktor vesilesiyle, son anda kurtulması.
- 2003. İlk kitabı olan ve kendi otobiyografisini yazdığı “Şekerci Çırağı”nı çıkarması.
- 2004. Bir Demet Gül Albümünü Çıkartması
- 2006. Aşkın Cezası Albümünü Çıkartması
- 2007. Yersiz Yurtsuz Dizinde Başrolde Oynaması(18 yıl aradan sonra)ve aynı yıl içinde günde 250-300 km yol gitmelerinden dolayı ve senaristin değişmesi nediyle diziyi bitirmesi.
- 2007.Gençliğimin Şarkıları isimli Türk Sanat Musikisi Albümünü Çıkartması
- 2008.Yağmur Durunca İsimli 2.Romanını Yayınlaması
- 2008. Memur Muzaffer Dizisinde Boşrolde Oynaması
- 2009. Korolör çarpışıyor İsimli Müzik Programında Adana Korosuyla Beraber yarışması
- 2009. Boynu Bükük Şarkılar Programını sunması
- 2009. Boynu Bükük Şarkılar isimli albümünü çıkartması
- 2010. Kısmı Yüz Felci Geçirmesi
- 2011. Hastalığına rağmen Hayranları için Avrupada konserler vermesi
Kısaca özetlersek;
- Adana’da doğdu.
- Babası öldürüldü ve hep baba hasreti çekti.
- Okuma yazmayı bir hamaldan öğrendi ve okula hiç gidemedi.
- Çocukluk ve delikanlılık çağları fakirlik içinde geçti.
- Yılmadı, hep çalıştı. 250’ye yakın söz ve beste; 100’e yakın albüm, kaset ve plak; 34 film, 23 video klip ve 2 kitaba imzasını attı.
- 9 kez altın plak ve sayısız ödüller kazandı.
- Bir anaokulu açıp, devlete bağışladı ve sayısız yardım yapmasına rağmen, hiçbir şekilde isminin anılmasını istemedi.
- Yurtiçi ve Yurtdışında, bugün sayıları milyonlara varan hayran kitlesine sahip olan Ferdi Tayfur, Türk Müziğinin gelmiş geçmiş en büyük yorumcu, bestekar kısaca müzik adamlarındandır.
Saygı ve sevgimiz seninle olsun Ferdi Baba…